Bemutatás

SZARVASŰZŐK – egy különleges futóverseny:

1991 óta minden évben, azaz immáron 29. alkalommal kerül megrendezésre a SZARVASŰZŐK elnevezésű országos váltófutóverseny. A verseny kabala állata Bonifác, a szarvas. Az esemény célja, hogy a csapatok futói, Egerből a Bükk-hegység csodálatos tájain keresztülfutva (több szakasz a Bükki Nemzeti Park területén, néhol 900 méter magasságot is átlépve) eljussanak Miskolcra, azon belül is a Miskolci Egyetem campusába. Az eredetileg egyetemi – főiskolai váltófutóversenyt az utóbbi években megnyitottuk a futótársadalom irányába (részben az általános érdeklődés, részben a már végzett, de „nosztalgiázni vágyó” egyetemisták kérései miatt).
29. Szarvasűzők, megújult útvonallal, a bennünket választók a következőkre számíthatnak:

  • A jól bevált tavalyi évi útvonal;
  • lehetőséget biztosítunk 5 fős csapatok indulására is, vagyis a felkészültebb futók akár félmaratoni távokat is teljesíthetnek a Szarvasűzők keretében;
  • emlékbögre, amelyet minden induló megkap
  • értékes nyeremények
  • eredményhirdetés, feledhetetlen záróbuli.

A verseny menete

A versenyen induló csapatokat a Versenykiírásban részletezettek szerint négy kategóriába soroljuk:

  1. MEFOB kategória (egy felsőoktatási intézmény által kiállított csapatok)
  2. Vegyes kategória (felsőoktatási intézmény(ek) által kiállított oktatói/hallgatói/dolgozói csapatok)
  3. Open (nyílt) kategória
  4. 5 fős csapatok

Részletes leírást a kategóriákról a Versenykiírásban találsz.
A verseny az egri Dobó térről indul, szombat délelőtt 10:00-kor és kb. 17:30-ra érkezik a Miskolci Egyetemre. Az útvonal végig aszfaltozott utakon halad, hogy a versenyt sáros, esős idő esetén is meg lehessen rendezni. A 81 km különböző nehézségű (rövid-hosszú, könnyű-nehéz szintű) szakaszokra van osztva, így mindenki találhat felkészültségének megfelelő távot.
A verseny 6 részből, azon belül pedig összesen 12 szakaszból áll, négy újraindítási ponttal. Az újraindításokra azért van szükség, mert nélküle a táv végére az első és utolsó csapat közötti időkülönbség túlságosan megnövekedne, esetleg több órát is kellene várni, amíg az utolsó csapat is célba érkezik.
Az újraindítások sorrendje a következő:

Első rész: 1. szakasz

Rajt: Eger, Dobó tér, 10:00
Az útvonal: Eger, Dobó tér – Dobó tér
Az első szakasz futói a Dobó térről rajtolnak, majd elfutnak az Érsekkertbe, ahonnan Eger hangulatos kis utcáin át újra a Dobó térre érkeznek.

Második rész: 2 – 4. szakaszok

Újraindítás: Felsőtárkány, Faluház 10:30
Az útvonal: Felsőtárkány – Bükkzsérci elágazás – Hór-völgyi  elágazás – Megyehatár.
Itt van az első újraindítási pont. Ez azt jelenti, hogy a második szakasz futói tömegrajttal indulnak és elfutnak a következő váltópontig (Bükkzsérci elágazás), ott leváltja őket csapatuk harmadik embere a bokára rögzített chip átadásával, aki elfut a negyedik váltópontig (Hór-völgyi  elágazás) és így tovább, egészen az újraindítási pontig (Megyehatár). Az ide befutó versenyzőket nem váltja le senki, mert a következő rész futói ismét tömegrajttal és új chippel indulnak. Így természetesen előfordulhat, hogy egy csapatból például a negyedik ember még nem ért be az újraindítási pontra, de az ötödik futó már elindult.
Az 5 fős csapatok esetében a 2. futó tömegrajttal indul Felsőtárkányból és egészen elfut a következő újraindítási pontig, a Megyehatárig. A menet közbeni váltópontokon náluk nem történik váltás, csupán átfutás.

Harmadik rész: 5 – 7. szakaszok

Újraindítás: Megyehatár, 12:30
A második újraindítás (Megyehatár) után az útvonal: Répáshutai elágazás – Rejtek – Bánya-hegyi elágazás.
A verseny menete ugyanaz, mint az előző résznél.
Az ötödik szakasz futói tömegrajttal indulnak és elfutnak a következő váltópontig (Répáshutai elágazás), ott leváltja őket csapatuk hatodik embere a bokára rögzített chip átadásával, aki elfut a következő váltópontig (Rejtek ) és így tovább, egészen az újraindítási pontig (Bánya-hegyi elágazás). Az ide befutó versenyzőket nem váltja le senki, mert a következő rész futói ismét tömegrajttal és új chippel indulnak.
Az 5 fős csapatok esetén 3. futó tömegrajttal indul a Megyehatártól és egészen elfut a következő újraindítási pontig, a Bánya-hegyi elágazásig. A menet közbeni váltópontokon náluk nem történik váltás, csupán átfutás.

Negyedik rész: 8 – 10. szakaszok

Újraindítás: Bánya-hegyi elágazás, 14:20
A verseny menete ugyanaz, mint az előző részeknél. A harmadik újraindítás után a futók Bánya hegy – Bánkút – Szentlélek útvonalon jutnak el az Őskohó-hoz. A verseny hegyi szakasza itt véget ér, mert a 11. és 12. szakasz nem innen, hanem a miskolci Hősök teréről indul.

Ötödik és hatodik rész: 11. és 12. szakaszok

Újraindítás: 17:05 – női szakasz, 17:20 – férfi szakasz
Útvonal: Miskolc, Hősök tere – Miskolci Egyetem, Atlétika Centrum
A 11. szakasz (női táv) futói 17:05 órakor indulnak a Hősök teréről. 15 perccel utánuk rajtolnak a 12. szakasz (férfi táv) futói. Az útvonal megegyezik, így a versenyzők folyamatosan fognak beérkezni a célba. A befutó a Miskolci Egyetem sportpályájának 400 méteres futókörén lesz.
5 fős csapatok esetén az 5. futó a 11. szakasz rajtjával (17:05) indul el a Miskolci Egyetemi célba.

Egyéb információk

Rajtszám

Minden versenyző kap egy rajtszámot, melyet elől, jól látható helyen kell viselnie a szakaszának teljesítése közben.

Időmérés

A versenyen chipes időmérés van. Az időmérést az Agni-Timing végzi. A regisztráció során a csapatok 5 vagy 6 db chipet kapnak attól függően, melyik kategóriában indulnak.  A chipeket az 1., 2., 5., 8., 11. és 12. szakaszok futóinak kell kiosztani, tehát azoknak, akik tömegrajttal indulnak. Minden részhez (Eger, Felsőtárkány-Megyehatár, Megyehatár – Bánya hegy, Bánya hegy – Őskohó, Miskolc(női), Miskolc(férfi)) külön chip tartozik. A kapott chipeket a távok teljesítése során bokára rögzítve, kötelezően viselni kell, valamint a váltás során ez szolgál “váltóbotként”. A chipek nem megfelelő használata esetén az adott csapatnak nem lesz időeredménye!
A váltópontokon tartózkodó futókat csapattársuk érkezéséről a rajtszám bemondásával értesítjük. A versenyzőnek ezután a váltópont közelében kell tartózkodnia és csapattársa érkezése előtt a kordonba beállnia. A váltás a chip átadásával történik.

Szállítás

A verseny alatt mindenkit busszal szállítunk ki a megfelelő váltópontra. Ennek menete a következő:
A versenyzőket szállító autóbuszok Egerben a szálláshely előtt állnak (Eger, Ifjúság utca). Az 1. szakasz futóit szállító buszok 9:15-kor indulnak a rajthoz, majd megvárják a távjukat már teljesített futókat, hogy felvegyék és tovább szállítsák őket.
A 2-3. szakasz buszai 9:30-kor, míg a 4-5. szakasz buszai 10:00-kor indulnak a váltópontokra.
A 6-12. szakasz buszai 9:15-kor átszállítják a futókat az egri Érsekkerti parkolóba (Ady Endre utca), ahonnan kb. 10 perc séta a rajt helyszíne, így ezen szakasz futóinak lehetőségük van megtekinteniük a rajtot. A 6-7. szakasz buszai 11:00-kor indulnak tovább a váltópontokra, míg a 11-12. szakasz buszai 11:00-kor indulnak a Miskolci Egyetemre, ahol lehetőségük van részt venni a kihelyezett aktivitásokon, felkészülni a versenyre. A 8-10. szakaszok buszai 12:00-kor indulnak tovább az Ady Endre úti parkolóból a váltópontokra.
A csapatokat szállító buszok részletes menetrendjét a verseny előtt közzétesszük.
Minden buszra ki lesz írva, hogy hányas szakasz futóit szállítja, az 5 fős csapatok számára is egyértelműen ki lesz írva melyik buszra kell felszállniuk. Mindenki ügyeljen arra, hogy induláskor a megfelelő buszra szálljon fel! Ha egy futó két egymást követő szakaszt fut, akkor az elsőnek teljesítendő szakasz buszára szálljon, de annak a szakasznak a buszára tegye a csomagját, amelyiket ezt követően fut le.
Ha valaki lemarad, vagy rossz buszra száll, akkor nem tudjuk garantálni, hogy időben kiér a váltópontjára!
FONTOS!!! A verseny során a váltópontok megközelítése egyénileg is történhet, KIVÉVE a Bükkzsérci elágyazás és a Hór-völgyi elágazás váltópont, amelyek megközelítése csak a rendezők által rendelkezésre bocsátott szállítóeszközökkel, buszokkal vagy speciális erdészeti engedéllyel lehetséges. Az erdészet munkatársai ellenőrizni fogják a behajtást, ezért aki ezt nem tartja be, komoly pénzbüntetésre számíthat, valamint a verseny akadályozása miatt a Szervezőbizottság is további szankciókkal sújthatja!
A verseny nem tér vissza Egerbe, tehát a buszra szálláskor mindenkinek magával kell vinnie az összes csomagját, senki ne hagyjon semmit az egri szálláshelyen! A résztvevők számára a Miskolci Egyetemi Sportközpontban fogunk tisztálkodási lehetőséget biztosítani.

Étkezés

A verseny ideje alatt a résztvevők élelmezéséről nem tudunk gondoskodni, a versenyzőknek ezt saját maguknak kell megszervezniük! A befutó után az elvesztett kalóriákat az egyetemi menzán megrendezésre kerülő ingyenes tészta-partin pótolhatják az elfáradt versenyzők.

Eredményhirdetés

A verseny során a csapatok idejét minden szakaszon mérjük, az eredmény értékelését számítógéppel végezzük. A versenyt természetesen az a csapat nyeri, amelyik összesítésben a legrövidebb idő alatt teszi meg a teljes távot. Az utolsó futók beérkezése után nem tudunk azonnal eredményt hirdetni, mert az összes adat feldolgozása csak a verseny befejezése után lehetséges. Az eredményhirdetés a befutó után, 18:15-kor kerül megrendezésre, a Miskolci Egyetemi Atlétika pályán (befutó helyszíne), amit a vacsora, majd záróbuli követ.

Szállás

Péntek estére kollégiumi szállást tudunk biztosítani Egerben, szombaton pedig tömegszállás áll a csapatok rendelkezésére a Miskolci Egyetemi Sportközpontban. Hálózsákot, párnát és polifoamot mindenki hozzon magával, azok is, akik pénteken kollégiumban alszanak!

Mentő

A mezőnyt folyamatosan kíséri orvosi stáb mentőautóval és mentőmotorral. Minden rajtszám hátulján megtalálható lesz a mentőszolgálat telefonszáma.

Frissítés

Minden váltóponton lesz frissítés a beérkező futók részére. Izontóniás ital, víz, Red Bull, szőlőcukor.

Wc

Azokon a váltópontokon, ahol nincsen mellékhelyiség, mobil wc-ket helyezünk ki.

Védd a természetet

Mivel a verseny jelentős része szigorúan védett természetvédelmi területen zajlik, ezért mindenkit kérünk, hogy fordítson nagy figyelmet a környezet védelmére, sem szemét eldobálásával, sem más módon ne szennyezze az erdőt, kárt ne okozzon!

A verseny programja

2019 ÁPRILIS 5. (PÉNTEK)

16:00 – 23:00
Megérkezés, regisztráció, városnézés, vacsora, stb., önállóan

2019 ÁPRILIS 6. (SZOMBAT)

7:30
Ébredés, mosakodás, összepakolás
7:30 – 8:30
Regisztráció (azon csapatok részére, akik nem érkeztek meg pénteken)
8:30
Technikai értekezlet (az esetleges változások ismertetése)
9:00-ig
A szálláshelyet el kell hagyni
9:15
Az 1. szakasz futóit szállító buszok indulása a rajthoz
A 6 – 12. szakasz futóit szállító buszok átmennek az egri érsekkerti parkolóba (Ady Endre utca), így a futóknak lehetőségük van megtekinteni a rajtot
9:30
A 2 – 3. szakasz futóit szállító buszok indulása a váltópontokra
10:00
RAJT Egerből, a Dobó térről
10:00
A 4 – 5. szakasz futóit szállító buszok indulása a váltópontokra
10:30
Első újraindítás, Felsőtárkány, Faluház
11:00
A 6-7. szakasz futóit szállító buszok indulása az egri érsekkerti parkolóból a váltópontokra
A 11-12. szakasz futóit szállító buszok indulása a Miskolci Egyetemi Sportközpontba
12:00
A 8-9-10. szakasz futóit szállító buszok indulása az egri érsekkerti parkolóból a váltópontokra
12:00 – 17:45
Távjukat már teljesített futók érkezése az Egyetemi Sportcsarnokhoz
Átöltözés, zuhanyozás, a helyszínen lévő aktivitások kipróbálása
12:30
Második újraindítás, Megyehatár
14:20
Harmadik újraindítás, Bánya-hegyi elágazás
16:00
A 11-12. szakasz futóit szállító busz indulása a Miskolci Egyetemről a Hősök terére
16:15
Szurkolói buszok indulása a Miskolci Miskolci Egyetemről a Hősök terére – újraindítások megtekintése /fakultatív/
17:05
Negyedik újraindítás a Hősök teréről – nők és 5 fős csapatok rajtja
17:20
Ötödik újraindítás a Hősök teréről – férfiak rajtja
18:00
Utolsó futók (fiú+lány) célba érkezése
18:15
Ünnepélyes eredményhirdetés
Helyszín: a Miskolci Egyetemi Versenyközpont
18:30 – 20:30
Vacsora az egyetemi menzán
22:00
Záróbuli (zene, tánc, vidámság) a Rockwell Klubban